Looe 46 min Looe 46 min

Een kappersbeurt voor de schaapjes

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Snoezige schaapjes met een vacht van zachte wol, zo schattig! Maar heb je ze ook al eens zonder hun dikke vacht gezien? Dat is pas een zicht! Toch is het voor deze lieve dieren nodig om af en toe eens ontnomen te worden van hun dekentjes. Het scheren van schapen heeft dan ook vele voordelen. Nee, niet enkel om dikke truien te kunnen breien, ook het schaap zelf heeft hier profijt aan. We vertellen je graag wat meer over deze jaarlijkse gebeurtenis.


Wanneer krijgen schapen hun scheerbeurt?

Het scheren van een schaap gebeurt meestal maar 1 keer per jaar. Je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, zo bestaan er ook schapenrassen met snelgroeiend wol. Zij moeten al snel 2 keer per jaar geschoren worden.

Meestal worden schaapjes geschoren voor de zomer, in mei of juni. Het warmere weer maakt het iets makkelijker om het schaap te ontdoen van zijn vacht. Dit komt doordat het vet tussen de vacht en de huid dan wat vloeibaarder wordt, wat het scheren dan weer vlotter laat verlopen. Sommige boeren scheren hun schapen zelfs al in februari of maart om zeker te zijn dat de wollige beestjes geen parasieten op bezoek krijgen.

Schaap in bloemenweide


Wat als je een schaap niet scheert?

Het jaarlijks scheren van een schaap houdt zijn lichaamswarmte in balans. Teveel wol kan er namelijk voor zorgen dat het schaap overhit raakt. Stel het je maar eens voor, zo’n dikke vacht in het midden van de zomer. Je zou voor minder dolgelukkig zijn met een scheerbeurt.

Om dan nog maar te zwijgen over de hygiëne van het schaap. Schapen die niet jaarlijks geschoren worden, hebben meer kans op parasieten. Dit komt doordat verschillende vuiligheden vast gaan zitten in de wol van het schaap, zo krijgen ze niet enkel parasieten maar ook larven in hun vacht. Als ze écht pech hebben, krijgen ze zelfs last van een vervelende huidziekte genaamd ‘myiasis’. Des te meer reden dus om je schaap op tijd te scheren!

Schapen in weide


Hoe wordt schapenwol gemaakt?

Maar hoe verandert nu die dikke schapenwol in een dikke wollen trui? We leggen het je stap voor stap uit.

Allereerst wordt de vacht ere in 1 stuk afgeschoren. De wol die onbruikbaar is, wordt dan weggegooid terwijl de rest wordt gesorteerd op de kwaliteit van de vezels. Hierbij kijken ze naar de golven, lengte, kleur en dikte.

Daarna wordt de wol los- en schoongemaakt en zijn de vezels klaar voor de mengruimte. Het goed mengen van wol kan al snel een uur in beslag nemen. Daarna worden alle vezels ontward en gekamd. Zo wordt het laatste vuil verwijdert totdat er een gladde, platte mat van wol overblijft.

Deze mat wordt nu verdeeld in dunne stroken, die uiteindelijk nog dunner worden. Deze stroken worden dan op een spoel gebonden en gesponnen. Iedere strook gaat in een spinmachine die deze uitrekt en er garen van maakt.

Deze garen worden dan om een spoel gedraaid en zijn klaar om tot stof te worden geweven. Soms blijven er wel eens restjes van stro in hangen, deze worden nu weggebrand waarna de stof wordt geverfd, gedroogd en bijgewerkt.

Voila! Nu is de wol klaar om te veranderen in een dikke wollen trui.

Schaap en lammetjes


Leer de schaapjes écht kennen op BoerenBed

Op verschillende BoerenBed-boerderijen staan die wollige, snoezige beestjes elke dag te grazen in de wei. Wil je graag een handje helpen met het verzorgen? Daar wil de boer je maar al te graag bij helpen!

Tip: Is het weer wat aan de mindere kant of heb je het snel koud? Neem dan je dikke wollen trui mee op je vakantie bij BoerenBed!

Hopelijk tot snel bij de schaapjes!

Bezoek de BoerenBed-schaapjes

Lammetje eten geven